Meer CSR in de media

Naast alle aandacht in de media voor het advies ‘Naar een veilig verbonden digitale samenleving; Advies inzake de cybersecurity van het Internet of Things (IoT)’ van de Cyber Security Raad (CSR), was er meer nieuws van de CSR in de media. Zo verscheen het relatiemagazine Fortify van NLO met daarin een interview met Lokke Moerel. Security Management publiceerde een interview met Marcel Krom over de noodzaak van digitale zorgplichten en KPMG Nederland heeft op internet een video-interview gepubliceerd met Dick Schoof.

Fortify: Interview met Lokke Moerel

Begin januari heeft de organisatie NLO een nieuwe editie van haar relatiemagazine Fortify gepubliceerd. In deze uitgave is een interview te lezen met prof. mr. Lokke Moerel, Senior Of Counsel Morrison & Foerster LLP, Hoogleraar Global ICT Law Universiteit Tilburg en lid van de CSR. In het interview gaat Lokke Moerel in op de kansen en bedreigingen op het vlak van cybersecurity, de verantwoordelijkheden ofwel zorgplichten die bedrijven hiertoe hebben en wat bedrijven kunnen doen om risico’s te minimaliseren, ook gerelateerd aan Intellectueel Eigendom. “Informatie over innovaties die met het octrooibureau wordt uitgewisseld, dat is een heel interessant kanaal om op in te tappen”, aldus Lokke Moerel. Het volledige interview is te lezen op de website van NLO. NLO is een groot full service Europese adviesbureaus gespecialiseerd in Intelectueel Eigendom (IE) dat al meer dan 125 jaar bestaat.

Security Management: Interview met Marcel Krom

Begin januari heeft Security Management op zijn website een interview gepubliceerd met Marcel Krom, CIO PostNL en lid van de CSR namens het CIO Platform. In het interview vertelt Marcel Krom over de noodzaak van digitale zorgplichten. “De digitale wereld is steeds meer een afspiegeling van onze dagelijkse werkelijkheid – en de risico’s van criminaliteit nemen daardoor ook toe”, vertelt Marcel Krom. Volgens de huidige wet- en regelgeving hebben bedrijven de plicht om te zorgen voor een adequate digitale beveiliging. Krom: “Veel bedrijven zijn zich onvoldoende bewust van de verplichte beveiliging van producten en diensten waarin digitale componenten zijn verwerkt. Er is sprake van onwetendheid.” Het volledige interview is te lezen op de website van Security Management. Security Management is een onafhankelijk mediaplatform voor en over professionele beveiliging.

KPMG: Video-interview met Dick Schoof

Deze maand heeft KPMG Nederland een video-interview gepubliceerd op internet met drs. Dick Schoof, covoorzitter van de CSR en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. In het interview geeft hij zijn visie op cybersecurity. Het interview met Dick Schoof is opgenomen tijdens de bijeenkomst 'cyber security: een boardroom issue' dat de Raad van Commissarissen van KPMG eind vorig jaar organiseerde. “Cyberincidenten en de bijkomende schade nemen steeds verder toe”, vertelt Dick Schoof. “Bedrijven zijn zich nog te weinig bewust van de risico’s van cybersecurity. De continuïteit is bij een aanval direct in het geding.” In het interview verwijst Dick ook een aantal keer naar het rapport Verhagen. In het rapport ‘De economische en maatschappelijke noodzaak van meer cybersecurity – Nederland digitaal droge voeten’ wordt onder andere geadviseerd dat bedrijven 10% van hun ICT-budget moeten investeren in cybersecurity. Het volledige interview is terug te kijken op internet. KPMG Nederland maakt deel uit van een groot internationaal netwerk van accountants- en advieskantoren.