Noodklok over Nederlandse braindrain bij cybersecurity

Interview met Bibi van den Berg in Het Financieele Dagblad en op BNR Nieuwsradio

Op zaterdag 21 april jl. was in Het Financieele Dagblad een interview te lezen met hoogleraar Cybersecurity Governance en raadslid van de CSR Bibi van den Berg. In het interview luidt zij de noodklok over het dreigende tekort aan cybersecurityspecialisten in ons land. Aansluitend volgde afgelopen maandag een radio-interview met Bibi van Berg bij BNR Nieuwsradio over dit onderwerp.

Het Financieele Dagblad

In Het Financieele Dagblad stelt Van Den Berg aan dat het tijd wordt dat we de noodklok. ‘We hebben in Nederland een flink tekort aan cybersecurity specialisten. We leiden steeds meer studenten op in cybersecurity. In Delft sprong het aantal studenten in een jaar van 400 naar 1000 en bij mij in Leiden gaat het komend jaar naar verwachting van 150 naar 300. Maar een groot deel vertrekt na de studie naar het buitenland. In Duitsland krijgen postdocs zomaar een riant onderzoeksbudget en een eigen onderzoeksgroep.’

BNR Nieuwsradio

In het radio-interview bij BNR vertelde Van Den Berg over een van de oorzaken van het tekort aan cybersecurity specialisten. “In de landen om ons heen en met name in ons buurland Duitsland wordt significant meer geïnvesteerd in cybersecurity en daar trekken mensen door weg. Er worden grotere budgetten beschikbaar gemaakt door de overheid voor onderzoek. Door de verschillen in investeringen per land, ontstaan grote verschillen in waar mensen uiteindelijk willen werken. Dat heeft letterlijk consequenties voor de banenmarkt”, aldus Van Den Berg.