Derde editie National Cyber Security Summer School (NCS3) van start

Op maandag 20 augustus hebben Elly van den Heuvel, secretaris van de Cyber Security Raad (CSR), Onno Eichelsheim, directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), Erik Ploegmakers, algemeen directeur Fox-IT en Jan Piet Barthel, directeur dcypher bij NWO, officieel de derde editie van de National Cyber Security Summer School (NCS3) geopend. In totaal nemen 90 hbo- en wo-studenten uit het binnen- en buitenland deel aan deze week. Zij krijgen les van cybersecurity-experts van universiteiten, uit het bedrijfsleven en van de overheid.

Kennis en expertise

Alle sprekers waren er duidelijk over; de samenleving is door de digitalisering aan het veranderen. Nieuwe technologieën ontwikkelen zich razendsnel en zijn een belangrijke drijfveer voor innovatie en economische groei. Het is dan wel zaak ervoor te zorgen dat de digitale wereld veilig en vertrouwd blijft, nu en in de toekomst. Dat vraagt om de benodigde kennis en expertise zowel binnen de overheid, het bedrijfsleven als in de wetenschappelijke sector. De sterke groei van de digitale economie zorgt voor een nijpend tekort aan IT- en aanverwante specialisten. Er is een nieuwe generatie cybersecurityspecialisten nodig; de studenten van vandaag zijn de arbeidskrachten van morgen. De sprekers zijn dan ook blij dat de studenten deze week in groten getale aanwezig zijn.

Stimulans

Onderwijs en het leveren van de juiste stimulans voor kennisontwikkeling op het gebied van cybersecurity zijn van onschatbare waarde voor onze langetermijnverdediging tegen cyberaanvallen. De summerschool biedt studenten de mogelijkheid om lezingen bij te wonen, kennis te maken met cybersecurity en de aspecten ervan en meer te leren over het belang van samenwerking op dit vlak tussen publieke, private en wetenschappelijke partijen. Het is een stimulans om als cybersecurity-expert aan de slag te gaan.

CSR Challenge

Net als bij de voorgaande edities gaan de studenten ook dit jaar aan de slag met de CSR Challenge. Tijdens deze challenge gaan de studenten in groepen de competitie met elkaar aan voor het beste strategische beleidsadvies aan de raad onder toezicht en begeleiding van mentoren uit overheid, bedrijfsleven en universiteiten. Een deskundige jury beoordeelt de verschillende 'pitches' die vrijdagmiddag worden gehouden. Het winnende team van de CSR-Challenge wordt uitgenodigd tijdens een vergadering van de raad. Voorheen mocht het winnende team het advies presenteren, maar dit jaar is een nieuw format gestart en gaan de raadsleden met de studenten in gesprek over relevante onderwerpen. Het winnende team en hun mentor krijgen daar nog uitgebreid informatie over.

Initiatief van Cyber Security Raad (CSR)

De National Cyber Security Summer School (NCS3) is een initiatief van de CSR naar aanleiding van het advies ‘Cybersecurity in onderwijs en bedrijfsleven’ dat de raad in november 2015 heeft gegeven aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. De summerschool wordt georganiseerd door dcypher in samenwerking met CGI, Nederland ICT, Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en nog een aantal andere enthousiaste partners.