Videoboodschap Ruben Wenselaar over e-healthtoepassingen en cybersecurity

Afgelopen week vond de derde editie plaats van de e-healthweek. In een videoboodschap namens de Cyber Security Raad (CSR) vraagt raadslid Ruben Wenselaar aandacht voor het belang van cybersecurity bij e-healthtoepassingen. “Een verantwoordelijkheid van elke zorgbestuurder”, aldus Wenselaar, die lid is van de raad namens de zorgsector.

Ruben Wenselaar is groot voorstander van toepassingen van nieuwe technologieën in de zorg: “Het brengt veel kansen met zich mee, maar ook uitdagingen als het gaat om cybersecurity. E-health- toepassingen bieden veel kansen voor zowel zorgorganisaties als patiënten. Denk aan ingrijpende innovaties, zoals zorg op afstand. Steeds meer medisch apparatuur kan met elkaar ‘communiceren’ en dankzij de digitalisering kunnen we de zorg een stuk efficiënter maken. Innovaties helpen bovendien de zorg betaalbaar te houden. Daarentegen moeten we volgens Wenselaar ook rekening houden met de uitdagingen op het vlak van cybersecurity, denk aan processen die ontregeld kunnen worden of gestolen data. Hier moeten we ons meer bewust van worden en dat begint in de boardroom!” Wenselaar verwijst in zijn boodschap ook naar de verschillende rapporten van de raad die op onze website beschikbaar zijn, waaronder het adviesrapport ‘Naar een veilig verbonden digitale samenleving', Advies inzake de cybersecurity van het Internet of Things (IoT).